KOAH Nedir?

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, hızlı ilerleyebilen ve tam olarak iyileşmesi mümkün olmayan, bir akciğer hastalığıdır. KOAH dünya genelindeki en ölümcül beşinci hastalıktır. KOAH bazı tedavi yöntemleri ile ilerlemesi yavaşlatılabilir veya stabil hala getirilebilir. KOAH hastalığı havayollarını daralmasına sebep olur ve solunumu güçleştirir.

KOAH Oluşumunun Sebepleri?
KOAH hastalığında en önemli risk faktörü sigara gibi tütün ürünlerinin tüketimidir. Aktif içici olmak veya pasif içici olmak KOAH hastalığının gelişimi için fark etmez. Tütün ürünleri haricinde solunan havanın kirliliği de önemli etkenlerden biridir. Yapılan klinik çalışma sonucunda makine operatörleri, inşaat işçileri, depolama görevlileri, tarım ilacı kullanılan alanlarda çalışanlar vb. mesleklerde çalışanlarda hiç sigara içmeyenlerin %19.2 ve sigara kullananların %31.2’nde KOAH hastalığı gözlemlenmiştir. [NHANES]

KOAH Tedavisi Nasıldır?
Sigara gibi tütün ürünlerinin kullanımının bırakılması, KOAH gelişimini azaltan ve hastalığını durduran en önemli unsurdur. İlaç kullanımı ve bronkodilatörlerin kullanımı ile belirtilerin ve hastalığın seyrinin stabil hale gelebilir ve azaltılabilir. İlaç kullanımına ek olarak solunum ve oksijen tedavisi de gerekebilmektedir. İleri seviyedeki KOAH hastalıklarının bazılarında cerrahi müdahalede de bulunulabilmektedir.

KOAH Tedavisinde Hangi Cihazlar Kullanılabilir?

KOAH tedavisinde solunuma destek olmak için BiPAP ST ve Ventilatör cihazları, ek oksijen desteği için de oksijen konsantratörü ve likit oksijen sistemleri kullanılabilir. İleri solunum yetmezliği durumunda BiPAP ST ve Ventilatör cihazları ile eş zamanlı oksijen konsantratörleride kullanılabilir. Yeni nesil BiLevel ve ventilatör cihazlarında oksijen girişi için ayrı bir bağlantı veya oksijen portu bulunmaktadır. Bu bağlantılar ile oksijen akımı ve etkinliği artmaktadır.

ÇEREZ & K.V.K.K. BİLGİLENDİRMESİ

Web Sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için K.V.K.K. (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) sayfasını ziyaret edebilirsiniz.