KOAH ve benzeri kronik hastalıklar sebebiyle akciğerler ve alveoler aracılığı ile kandaki oksijen yeterli olarak beslenememektedir. Yetersiz oksijen seviyesine sahip hastalara destek için oksijen konsantratörleri kullanılmaktadır. Değişen durumlara göre sabit oksijen konsantratörleri, taşınabilir oksijen konsantratörleri veya likit oksijen sistemleri kullanılmaktadır.
Oksijen yetmezliği çeken ve uzun süreli oksijen tedavisi (USOT) gören hastaların evde kullandıkları cihazlardır. Sabit oksijen konsantratörleri ortam havasında bulunan %21 oksijeni ayrıştırıp %90 civarında yoğunlaştırarak kullanıcılara iletir. Oksijen konsantratörleri genellikle dakikada 5 litre ve 10 litre oksijen akım üretebilen iki farklı modele sahiptir.
Taşınabilir oksijen konsantratörleri sabit oksijen konsantratörlerinin aksine sürekli oksijen akımı yerine tetikleme oksijen akımı iletmektedir. Tetiklemeli akım iletimi taşınabilir oksijen konsantratörlerinin elektrikten bağımsız daha uzun süre kullanılabilmesi için tasarlanmıştır. Bu sayede kullanıcılar oksijen yetmezliği tedavilerine gündelik yaşantılarını aksatmadan da devam edebilirler.
Sürekli akım ve tetikleme akım modlarında çalışabilen oksijen konsantratörleridir. Taşınabilir oksijen konsantratörlerin aksine ileri seviye solunum yetmezliği olan hastalarında gündelik yaşantısına devam ederken araçta, uçakta ve mobil iken kullanabilecekleri oksijen konsantratörleridir.
Likit oksijen sistemleri sabit oksijen konsantratörlerinin sağladığından daha yüksek akım ve saflıkta oksijen sağlayabilmektedir. Likit oksijen sistemleri elektrik ihtiyacı olmadan dakikada 15 litre akımı %99.7 saflıkta solunum yetmezliği problemi olan uzun süreli oksijen tedavisi (USOT) gören hastalara iletebilir.