Sürücü Adayları ve Sürücüler için Uyku Apnesi

29 Aralık 2015 tarihinde T.C. Resmi Gazetesinde sürücü adayları ve sürücülerin sağlık durumlarına bağlı olarak ehliyet almalarına veya ehliyet kullanımına yönelik yönetmelik yayınlanmıştır. 29577 sayılı Resmi gazetede yayınlanan bilgi doğrultusunda Uyku bozuklukları (Obstrüktif uyku apnesi sendromu, gündüz aşırı uyuklama hali) dahil olmak üzere birçok hastalığın varlığında yapılacak işlem ve takiplerinden bahsedilmiştir. 

Resmi Gazete'nin Uyku Bozuklukları ile ilgili bölümünde;

Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu ile ilgili olarak;

a) Ağır derecede apnesi olanlar (AHI>30/saat) veya orta derecede apne (15

b) Uyku apnesinin kontrol altına alındığı  veya tedavi edildiği; en az bir uyku sertifikalı doktor (göğüs hastalıkları, psikiyatri, nöroloji, KBB uzmanı) ve bir KBB uzmanı olan üçlü heyet tarafından tespit edilen kişilere sürücü belgesi verilebilir. Hastalığın şiddeti, tedaviden alınan cevap, hasta PAP tedavisi uyumu gibi faktörler dikkate alınarak; ikinci grup sürücü belgesi sınıflarından alıp alamayacağı ile ambulans, resmi veya ticari araç kullanıp kullanamayacağı raporda belirtilir.

c) Vücut kitle endeksi (VKE) 33 ve üzerinde olan kişilerden şikayetine bakılmaksızın tüm gece polisomnografi testi istenir. 

ç) Tanıklı apnesi ve gündüz uyuklama hali olan kişilerden vücut kitle endeksine bakılmaksızın tüm gece polisomnografi testi istenir.

 

T.C. Resmî Gazete - 29 Aralık 2015

Sayı:29577

SÜRÜCÜ ADAYLARI VE SÜRÜCÜLERDE ARANACAK SAĞLIK ŞARTLARI İLE
MUAYENELERİNE DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 

ÇEREZ & K.V.K.K. BİLGİLENDİRMESİ

Web Sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için K.V.K.K. (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) sayfasını ziyaret edebilirsiniz.