Obstruktif Apne Nedir?

Obstruktif Uyku Apne ve Hipopne; uyku sırasında üst solunum yolunda (ÜSY) tekrarlayan tıkanmalara bağlıdır. Bu tıkanmaya bağlı olarak en az 10 saniye süre ile hava akımı %50 azalması durumunda hipopne, %90 ve üstü tıkanması durumunda apne olarak adlandırılır. Solunumun kısıtlanması ve durması nedeniyle kandaki oksijen miktarında azalma (oksijen desatürasyonu), obstrüksiyon uzun sürerse hiperkapni ortaya çıkar. Apne veya hipopnenin sonlanması çoğunlukla arousal (uyanmalar) ile olur. Tekrarlayan uyanmalar uyku bölünmelerine ve gündüz aşırı uyku haline yol açar.

Tanı Kriterleri

Obstrüktif Apne ve Hipopne sorununun tanısının koyulabilmesi için

  1. Gündüz aşırı uyku hali
  2. Aşağıdakilerden en az ikisinin varlığı;
    • Uykuda boğulma hissi,
    • Uykuda tekrarlayan uyanmalar,
    • Yeterince dinlendirmeyen uyku,
    • Gündüz yorgunluk hissi,
    • Konsantrasyon bozukluğu.
  3. Gece boyunca alınan PSG kayıtlarında uyku saati başına 5 veya daha fazla obstrüktif tipte solunumsal olayın bulunması. Bu durum apnehipopne indeksinin (AHİ) 5’in üstünde olması şeklinde de tanımlanabilirse de yeterli olmamaktadır. Çünkü obstrüktif tipte solunumsal olaylar sadece apne ve hipopneden ibaret değildir, aralarında “arousal ilişkili solunum çabası [Respiratory Effort Related Arousal (RERA)]” olarak tanımlanan patolojik durumlar da bulunmaktadır.

Apne-hipopne indeksi (AHI): Uyku süresinde yaşanan ve saat başına düşen apne ve hipopnelerin sayısının ortalamasını ifade eder.

Solunum sıkıntısı indeksi [Respiratory Disturbance Index (RDI)]: Uyku süresinde yaşanan ve saat başına apne, hipopne ve RERA’nın sayısının ortalamasını ifade eder.

Gündüz uyku haline göre sınıflama;

Hafif: İstemsiz uyku hali veya uykuya dalma, fazla dikkat gerektirmeyen aktiviteler sırasında oluşur (örneğin; televizyon seyrederken, okurken, yolculukta). Semptomlar, sosyal ve mesleki yaşamı çok az etkiler.

Orta: İstemsiz uyku hali veya uykuya dalma, dikkat gerektiren aktiviteler sırasında oluşur (örneğin; dikkatle izlenmesi gereken konser, toplantı veya sunumlar sırasında). Semptomlar sosyal ve mesleki yaşamı orta derecede etkiler.

Ağır: İstemsiz uyku hali veya uykuya dalma, aktif dikkat gerektiren durumlarda oluşur (örneğin; yemek yerken, sohbet ederken, yürürken veya araba kullanırken). Semptomlar sosyal ve mesleki yaşamı ciddi şekilde etkiler.

 

Uykuda obstrüktif tipte solunumsal olayların sayısına göre sınıflama;

Hafif: RDI= 5-15

Orta: RDI= 15-30

Ağır: RDI > 30

 

 

Bu sayfada yazılı olan bilgiler tıbbi tavsiye niteliğinde olmayıp sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Diğer Uyku Solunum Bozuklukları
Uyku sırasında solunum kaynaklı yaşanan sorunlar sebebiyle oluşan rahatsızlıklardır. Santral uyku apne, Obstruktif uyku apne, Hipoventilasyon / Hipoksemi sendromları uyku solunum bozuklarında ele alınan rahatsızlıkların bazılarıdır. Yetişkin ve çocuklarda uyku solunum bozuklukları farklı teşhis kriterlerine sahiptir.
Santral Uyku Apne Sendromu
Devamını Oku
Sapio Life Türkiye
BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN
ÇEREZ & K.V.K.K. BİLGİLENDİRMESİ

Web Sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için K.V.K.K. (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) sayfasını ziyaret edebilirsiniz.